Over mij

Van een achtergrond in de horeca via een wijnwinkel en verschillende oogsten op zowel noordelijk als zuidelijk halfrond ben ik – met een uitstap naar een grote wijnimporteur tussendoor – inmiddels ‘geland’ in Rotterdam.

‘Geland’ weliswaar met een kanttekening, want de wijngebieden blijven mij trekken.

Door de jaren heen heb ik naast mijn werk verschillende wijnopleidingen gevolgd en zo mijn praktijkervaring versterkt met theoretische kennis.

  • Slijtersvakopleiding (o.a. SDEN 3)
    VAKO Drankenopleidingen

  • Gastronoom-Sommelier
    Academie voor Gastronomie, Level 3

  • WSET Advanced
    Academie voor Gastronomie, Level 3

  • Cursus, snoeimethode: Guyot-Poussard
    Steillagen Zentrum DLR Mosel

  • WSET Diploma Course (huidig)
    Winewise Benelux

Hieronder een verhalende tijdlijn van de afgelopen jaren.
Zoals je ziet, de wijnwereld smaakt letterlijk naar meer!

Eind 2019 Zuid-Rhône

In augustus 2019 reisde ik af naar Domaine de Marotte in de Zuid-Rhône, hier bij de familie van Dijkman aan de voet van de Mont Ventoux kon ik terecht voor een kijkje in de ‘keuken’. Het was gelijk ook mijn eerste kennismaking met het fysieke werk wat bij wijn maken komt kijken. Een aantal weken heb ik hier druiven geplukt, en aansluitend mee mogen werken in de kelder tijdens de vergistingen.

Die vergistingen spraken me aan, wat gebeurt er precies tijdens zo’n proces en hoe kun je als wijnmaker dit proces sturen en beïnvloeden. The ‘winebug’ really got me, en ik wilde hier meer over weten.

2020 Een veel bepalend jaar: Zuid-Afrika, Bordeaux, Bourgogne en weer Bordeaux

Om direct over te gaan in een volgende oogst en vinificatie ben ik op zoek gegaan naar wijnproducenten op het zuidelijk halfrond. Hier wordt immers in het voorjaar geoogst omdat de seizoenen tegenovergesteld verlopen ten opzichte van het noordelijk halfrond.

Ideaal dus om in korte tijd veel te kunnen leren, Zuid-Afrika, here I come! Maar helaas. Ik kwam er al snel achter dat het als Europeaan eigenlijk onmogelijk is om een baan te krijgen in Zuid-Afrika en dat ik geluk zou moeten hebben om hier een onbetaalde stageplek te krijgen. Na veel bellen en mailen kreeg ik enorm last-minute een kans om in januari aan de slag te gaan bij Radford Dale in Stellenbosch. Kost, inwoning, wijn en een onvergetelijke tijd werden me beloofd. Onvergetelijk werd het zeker! Ik belandde regelrecht tijdens de oogst in de wijnkelder. De eerste week moest ik enorm wennen aan de onderlinge communicatie, de benodigde skills, het maken van lange dagen, veel schoonmaken en sjouwen. Maar na een aantal dagen is daar een moment dat je mee kunt, en dat is machtig mooi.

Die lange dagen werden steevast afgesloten met een gezamenlijk biertje, de quote: ‘It takes a lot of beer to make wine’ kan ik dromen.

Zowel wijnmaker Jacques als eigenaar Alex waren aan het eind van deze 3 maanden meer dan dik tevreden over mijn werkzaamheden en reilen en zeilen in de kelder. Dat kwam goed uit want Radford Dale in Stellenbosch is een wijnproducent met een uitgebreid netwerk over de hele wereld als het gaat om wijn. Eigenaar Alex heeft een flinke naam in de Bourgogne, hij regelde voor mij al voor later in het jaar een baan als Cellar Hand bij Domaine Jacques Prieur in Meursault, Bourgogne. Het najaar was ik dus al onder de pannen. Maar wat zou ik doen tot die tijd...?

Het geluk had ik om Martin Krajewski tegen het lijf te lopen. Een ondernemer met een wijnproject in Zuid-Afrika maar óók in Bordeaux. Om meer over wijngaard werk te weten te komen kon ik bij hem aan de slag in het walhalla van wijn: Pomerol en St-Emilion. Enorm diverse werkzaamheden heb ik die zomer verricht. Van dagen achter elkaar in de wijngaarden tot aan het bottelen van wijn en alles daar zo’n beetje tussen.

Einde zomer vertrok ik naar de Bourgogne (een ander iconisch wijngebied) om aan mijn baan als ‘cellar hand’ te beginnen (mijn eerste echte job in een wijnkelder, yay!). Een andere sfeer, serieus en hiërarchisch zo werd er gewerkt. Ik heb hier vooral veel geleerd over fermentaties op vat en hoe om te gaan met de delicate druif, Pinot Noir.

Aan alles komt een eind, zo dacht ik na de oogst in de Bourgogne, tot het telefoontje daar was vanuit Bordeaux. Of ik niet wilde terugkomen vanwege uitval van de assistent-wijnmaker. Ehh… daar hoefde ik natuurlijk niet over na te denken. Zo heb ik de rest van het jaar in Bordeaux gewoond en gewerkt.

2021 Margaret River, Australië

Om mijn werkzaamheden voort te zetten, meer te leren over diverse wijnstreken en wijn maken ben ik in 2020 gaan solliciteren voor een positie in Australië. Zo kreeg ik een prachtige baan bij het bekende Moss Wood in Margaret River, het westen van Australië. ✔️Werkplek ✔️Visum ✔️Huisvesting, dit lijkt allemaal goed te komen. Tot het welbekende Corona-virus de wereld lamlegde. Nu kwam Covid in 2020 natuurlijk ook al om de hoek kijken, kreeg ik een uitzondering om te werken in Frankrijk en waren er soms weken van lockdown. Maar de grenzen naar Oceanië gingen en bleven dicht en dat betekende dus dat dit hele feest niet door kon gaan.

In Nederland is de horeca in deze periode een tijd dicht geweest en dat bracht me op het idee om wijnen via een bezorgservice bij mensen thuis te brengen. Speciaal geselecteerde wijnboxen met tekst en uitleg. Een succes! Ik borduurde voort op mijn instagram-account ‘Coenoloog’: de Coenoloog wijnboxen waren geboren. Elke maand een nieuwe selectie.

De banden met de domeinen in Pomerol en St-Emilion waren nog steeds warm, zo kon ik aan het einde van het jaar 2021, mijn eigen opgezette bedrijfje combineren met een oogstperiode werken in Bordeaux.

2022 Importeren

Mijn thuiskomst bleef niet onopgemerkt en via mijn netwerk kwam er een baan op mijn pad om te gaan werken voor Nederlands grootste wijnimporteur, hoe leuk de job ook was. Het kantoorwerk t.o.v. zelf ondernemen of hands-on werk in een wijnkelder was een te grote switch en na één jaar heb ik weer afscheid genomen van het mooie inkoop-vak.

2023 Snoeien in de Mosel, Taaibosch in Stellenbosch en een stap omhoog in Bordeaux.

Iets wat ik nog niet eerder gedaan heb maar wel hoog op het lijstje stond is meer te weten komen over snoeien, en verschillende snoeimethodes die daarbij horen. Door een combinatie van werken tijdens het snoeiseizoen bij Domein Pietershof in de Voerstreek, België en een snoeicursus in de Mosel, Duitsland is de basis daarvoor gelegd.

Bloed kruipt waar het niet gaan kan, en om een prachtvakantie te combineren met wijnmaken heb ik een kleine acht weken doorgebracht bij Taaibosch, een relatief nieuw estate op de Helderberg in Stellenbosch waar de ‘Crescendo’ blend wordt gemaakt. Een Bordeaux-blend die hoofdzakelijk bestaat uit Cabernet Franc. Weer een compleet andere ervaring dan toen ik in 2020 hier in de buurt gewerkt heb.

De klik met Bordeaux was nog meer dan aanwezig en aangezien wijnmaakster Charlotte precies tijdens de oogst met zwangerschapsverlof ging ben ik ingesprongen als invalkracht. Een super periode, door de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse gang van zaken, het contact met de technisch directeur en onze consultant werd ik op een andere manier uitgedaagd en gaf het me voldoende vertrouwen om zelfstandig op een hoog niveau wijn te maken.

2024 Coenoloog in een nieuw jasje.

Via Coenoloog – Ontdekkingen die je wilt delen, deel ik in een groep vol wijnliefhebbers de mooiste wijnen. Elke twee weken bied ik een aantal wijnen aan waarvan ik denk dat deze bijzonder zijn en een uniek karakter hebben.

Om dit zo persoonlijk mogelijk te kunnen doen en tegelijkertijd een zo groot mogelijke groep wijnliefhebbers te bedienen zocht ik naar een toegankelijk platform. Deze zoektocht eindigde uiteindelijk in het starten van een groep op Whatsapp.

De wijnboxen, die zijn er nog steeds, niet maandelijks maar wel elk seizoen!

Hier lees je meer.